Da Spyros og Anastasia ‪Lougaris skulle reise Castelli Hotel på tomten de kjøpte på 80-tallet, på den greske ferieøya Zákynthos, etter at de kom tilbake fra Australia, stod de overfor mange viktige beslutninger. Én var å bestemme seg for hva de skulle gjøre med det eldste eukalyptustreet på øya, som stod midt på tomta. De besluttet at i stedet for å hugge ned treet, å bygge det inn som en del av selve hotellarkitekturen. Naturvennlig og sjenerøst! Treet står nå som en viktig del av trappegangen, ned til basseng og grillsted; en fin naturopplevelse for gjestene.

Spyros og Anastasia bygget samtidig inn en god historie inn i virksomheten, som er spennende og som de bygger videre på:  Det hører med til fortellingen til hotellet, at under ledelse av sin datter Maria har virksomheten blitt tildelt mange grønne priser, siden de tar hensyn til miljø og bærekraft i driften. På Castelli blir de besøkende møtt av økologi, gjestene spiser frokost fra egenproduserte grønnsaker fra den økologiske hagen ved siden av, i tillegg har Lougaris satt inn vann- og energisparetiltak på alle rom. En av rutinene til romservice er å samle inn organisk avfall fra egen konteiner fra alle gjesterommene, til kompost for urter, grønnsaker og oliventrærne i hagen.

Hotellet serverer engenprodusert organisk olivenolje. Hver søndag tar Spyros gjestene med på vandring i den lille hage, der man lærer om produksjon av grønnsaker, frukt, urter og dyrehold – til stor glede for de besøkende. Selv om hotellet på mange måter er ordinært, tenker familien langsiktig og har blitt kåret som en av beste representantene innen grønt reiseliv i Hellas, og Europa. Dette påvirker gjestene positivt, med hyppig bruk av informasjonsmateriell og turer i hagen og langs stranden der havskillpaddene hekker. Hotellet ønsker selv å ta med turistene ned til stranden, for på denne måten å avlaste de motordrevne fartøyene som jevnlig passerer.

Bildet av eukalyptustreet er fortellingen om at det nytter gjøre praktiske miljøtiltak i reiselvet, uten å tape penger. Tvert i mot: gjestene setter stor pris på det Maria, Spyros og Anastasia utretter; hotellet har fullt belegg. ‪Maria Lougaris og hennes foreldre er på toppen de beste representantene for den gode greske gjestfrihet, som er øya er spesielt kjent for.

Jeg fant mening i motivet. Treet er fortsatt vakkert.

20110717_knutwe_0183-be2
Castelli Hotel. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén