Den anerkjente svenske arkitekturjournalisten Mark Isitt er en stor beundrer av norsk moderne trearkitektur. Han mener norsk trearkitektur ligger internasjonalt lengst framme blant de nordiske landene. – Tre er vårt DNA i nordisk arkitektur, sier han. I september kommer han til Forum Holzbau Nordic som arrangeres i Trondheim.

– Sammenligner man trearkitekturen mellom de fem nordiske landene, er den norske internasjonalt sett mest beundringsverdig. Norge viser en sterk evne til å kombinere modernisme og tradisjon, noe som ingen andre av de øvrige nordiske landene er kapable til i samme utstrekning. Bruken av tre spiller naturligvis en svært viktig rolle i denne norske arkitekturen, ikke minst på grunn av koblingen til natur, som nordmenn skatter så høyt, sier Isitt.

1502317_285511071644048_4211804315051042557_o

Til Trondheim
Mark Isitt er en erfaren journalist og forfatter som har skrevet om arkitektur og design siden slutten av 80-tallet, for både svenske og internasjonale tidsskrifter. Han var tidligere ansvarlig redaktør og utgiver av den nordiske kvartalsvis magasin Forum AID og skriver i dag hovedsakelig for Göteborgs-Posten. Den 24. september kommer Isitt til Trondheim for å lede Forum Holzbau Nordic, den tredje nordiske konferansen om trebygg og trekonstruksjoner, første gang i Norge. Her møtes byggenæring, forskning, utdanning og myndigheter for å bli faglig oppdatert, bli inspirert og utveksle erfaring i Norden og Europa. Konferansen har fokus på bærekraftig arkitektur i et miljø- og klimaperspektiv, og spesielt konkurransedyktige alternativer ved urban fortetting og industriell prefabrikasjon av byggeelementer.

Innovative eksempler
Arkitektur og byutvikling er sterke virkemidler. Isitt mener at vektlegging av de positive og innovative eksempler er de viktigste grepene norsk og nordisk skogindustri bør ta for å påvirke utviklingen i retning av mer bruk av tre i byggeriene.

– Vi kjenner alle treets egenskaper, et fornybart materiale. Det er lett, sterk og lettvint å arbeide med, og så har vi bygget hus i tre i tusenvis av år. Dessuten er det vakkert. Treet er miljøvennlig, det binder det karbondioksidet som blir stadig viktigere i disse tider med global oppvarming. Det vi kanskje ikke vet så mye om er at tre er også godt egnet for industriell bygging og høyhus i by. Det finnes flere eksempler på høyhuskonstruksjoner i tre i Norden, sier han.

– Studentsamskipnaden i Ås har nylig satt opp 2 studentboliger i massivtre i åtte etasjer, med 254 studentleiligheter. Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB) og arkitektfirmaet Artec er i gang med å bygge verdens høyeste trehus, en 14 etasjers boligblokk i massivtre, ferdig i 2015. I Stockholm har arkitekten Gert Wingårdh sammen med byggforetaket Folkhem nylig realisert den første av fire åtte-etasjes bygninger i tre. Folkhem har et 16-etasjers leilighetskompleks i tre under planlegging, sier Isitt.

1597078_285511324977356_4244506050003103721_oTre er det nordiske DNA
– Bruk av tre i arkitektur er viktig på grunn av miljøet. Kunnskapen om de forskjellige egenskaper i materialet, som er arvet gjennom generasjoner av erfaring og forståelse, gjør oss spesielt godt egnet til å videreutvikle designteknologi i tre. Trekonstruksjon er en del av den nordiske kulturhistorie og vårt arkitektoniske DNA, sier han.

Mark Isitt er ikke i tvil om at den viktigste drivkraften bak god all arkitektur, også trearkitektur, er bestilleren. – Arkitektur blir aldri bedre enn sin bestiller, sier han.

Mye å lære av IKEA
Isitt mener byggenæringer har mye å lære av IKEA som er invitert til konferansen. – Hvis skog – byggenæringen ville benytte tre i samme grad som IKEA, ville vi se langt flere trebygninger i våre byer. IKEAs vilje til å bearbeide og foredle materialet kan også tjene som inspirasjon, sier Isitt.

Tekst og foto: Knut Werner Lindeberg Alsén. Artikkelen ble skrevet for og første gang pubilisert på Forum Holzbau Nordic 14 i Trondheim.

Fakta om konferansen Forum Holzbau – Nordic
Forum Holzbau Nordic 14 i Trondheim ble arrangert den 24. – 26. september 2014. Det var det den tredje nordiske konferansen om trebygg og trekonstruksjoner – første gang i Norge. Her møttes byggenæring, forskning, utdanning og myndigheter for å bli faglig oppdatert, bli inspirert og utveksle erfaring i Norden og Europa. Mer om konferansen: http://www.forumholzbau-nordic.com